Форекс профит с Ангел Стефанов и Admiral Markets

Безплатна програма за обучение на трейдъри и инвеститори http://www.admiralmarkets.bg/analytics/traders-blog/biezplatna-proghrama-za-obuchi...

Защо да рискуваме всичко?

Трейдърите трябва да взаимстват от правилата на войниците и да приемат философията, че е по-добре да изгубиш битка, но да спечелиш война, отколкото обратно, твърди Сам Еванс, Online Trading Academy.
През годините, в които съм бил трейдър и инструктор в Online Trading Academy, съм имал шанса да срещна много хора от целия свят, всеки един от тях с една и съща цел - да бъдат постоянни на финансовите пазари и да изковат сами съдбата си. Аз правя всичко възможно да им помогна по всякакъв начин, защото както знаем всички, търгуването на финансовите пазари не е най-лесното умение за усъвършенстване.
Докато много хора се провалят, други се задържат достатъчно дълго за да разберат, че дори и да е сравнително простичко да търгуваш, не е лесно, основно заради проблемите които ние трейдърите си създаваме сами на себе си. "Играта на нерви" както ние я наричаме е далеч по-голямо предизвикателство от самата търговия.
Независимо откъде идваме или какъв опит сме натрупали досега, неизбежно всички допускаме едни и същи грешки, повечето от които произлизат от факта, че мразим да губим. От люлката до гроба сме програмирани от обществото, че да сме прави е добре, а да грешим е лошо. По правилата на търговията, това значи, че да печелиш и да губиш са респективно позитивно и негативно изживяване.
Разбира се, всички обичаме чувството да спечелиш сделка, но трудно преглъщаме загубата, каквато и да е тя. Тъй като е толкова е лесно да те завладеят емоциите, що се отнася до финансовите печалби и загуби, последователния трейдър си налага съвсем различна нагласа и се фокусира върху потенциалната награда или риск, които вижда в сделката.
Те не се интересуват дали печелят или губят, защото за разлика от емоционалния новобранец, знаят, че в дългосрочен план може да сме прави в 9 случая от 10 и пак да изгубим пари ако управлението на риска не е в сила през цялото време. Професионалистите знаят, че ключа към паричния мениджмънт и добрите печалби е базиран върху средния размер на печалба на спекуланта към средния размер на загуба. Ако осъзнаеш това, можеш да губиш повече пъти, отколкото да печелиш и в същото време да печелиш пари постоянно. И все пак първата стъпка към успеха е да умееш да избегнеш големи загуби.
Вчера на един от нашите семинари в Лондон срещнах един господин. Докато говорех за важността на stop loss и управлението на риска, той вдигна ръка и ми се противопостави. Казвах, че когато се озовем на грешно място на пазара, трябва веднага да излезем оттам, да приемем малката загуба и да преминем към следващата възможност. Той не се съгласи с тази теория и каза, че според неговия опит трябва да дадем пространство и въздух на търговията и този начин работи за него.
Помолих го да ми даде пример и той разказа как е купил валутна двойка предишния ден и пазара се е обърнал срещу него мигновено. Той е оставил сделката за 10 минути и когато се е върнал е имал почти 50 пипса срещу него. Попитах го какво е направил и той каза, че е решил да я остави за час. След като се е върнал видял, че през времето, когато го е нямало, пазара е паднал 100 пипса, но е успял да се върне и след този час е бил плюс 6 пипса. Тогава, той решил да вземе печалбата и да приключи деня като победител.
След като ми разказа тази история, той ме попита какво мисля. Казах му, че е играл опасна игра, защото е рискувал да изгуби 100 пипса, за да спечели 6. С такова съотношение риск/награда, можеш да спечелиш много малки победи, но какво ще направиш ако пазара не се върне във твоя полза? Тези 100 пипса загуба ще затрият много победи с едно мигване на окото. Това е честа грешка, която новобранците правят в стремежа си да са повече пъти прави и е най-хлъзгавия път. Нека да погледнем следната графика:
Графика

Да кажем, че в горния пример искаме да съединим тренда, който се движи нагоре. Може би сме искали да купим pullback към старата подкрепа и съпротива около 1.3585, търсейки продължение на цените, които се движат нагоре. В този случай обаче, няма да изберем да поставим stop loss а ще оставим тренда да се погрижи за нас. В крайна сметка, пазара е вървял нагоре досега, защо да не продължи така? Да погледнем как се развиха нещата:
Графика 2


Както можем да видим, решението за купуване не е било удачно, тъй като цените са продължили да падат от началната ни точка с почти 150 пипса. Но нека да заключим, че не сме затворили сделката, когато сме сгрешили и сме се придържали към нея, докато не се обърне в наша полза. Това ни отнема 2 дена агония, използване на ливъридж, и въпроса дали е било възможно да издържим на изискванията на маржина на нашия брокер да удържи тази позиция толкова дълго? Един акаунт може много лесно да бъде затрит само с една лоша сделка, независимо колко победи сте имали преди това. Не е трудно да бъдеш победител, но не победите определят дългосрочната рентабилност.
Основната стратегия, която учим тук в Академията, е че влизаме и поставяме стоповете си възможно най-близо до точката, където е доказано, че сме грешали най-много, като по този начин увеличаваме потенциалния си "риск/награда" профил в плана си преди дори да сме направили сделката:
Графика 3


Горната зона на доставки ни предлага солиден параметър на риск и висока потенциална награда, без значение дали търговията печели или губи накрая. Нуждаем се само от няколко победи тук-там за да направим големи печалби на пазара без да разчитаме, че трябва да бъдем повече прави отколкото да грешим.
Помнете, че ако сте един от онези трейдъри които отказват да затворят губеща позиция защото не е "истинска" загуба преди да е реализирана, моля се пазара да е благосклонен към Вас. Всъщност, мисля, че най-лошото, което може да се случи е той да се "върне" след като е бил срещу вас дълго време, и всичко което ще направи е да ви окуражи да направите същото следващия път, в който сгрешите. Но нека се надяваме, че следващия път ще бъде и последен...

0 коментара:

Публикуване на коментар

More

Forex обучение, консултации, менторство, съвети, индикатори, стратегии, роботи, анализи, сигнали.

Most Trending