Форекс профит с Ангел Стефанов и Admiral Markets

Безплатна програма за обучение на трейдъри и инвеститори http://www.admiralmarkets.bg/analytics/traders-blog/biezplatna-proghrama-za-obuchi...

Вълновият принцип на Елиът част II

Вълни на Елиът. Теория на вълновия принцип на Елиът.

Част II:  А, В, С формация /корекционни вълни/.

Вълна А /Technical Breakdown/- тя пресича канала в който се развива импулсивното движение. Това подзказва за завършеност на импулсивното движение. По време на развитието на тази вълна болшинството търговци се надяват на скорошно възстановяване на основния тренд и бързат да откриват дълги позиции. Това отново е характерно за масите и по-неопитните, които си мислят че пазарите се движат "праволинейно" и всяка краткотрайна корекция трябва да се използва за нови позиции по посока на основния тренд. В зависимост от начинът на развитие на тази вълна можем да прогнозираме характерът на цялата корекция A-B-C. Ако тя е в пет вълни (импулсивна, но от друг порядък) то знаем, че ще следва ZigZag (5-3-5). Ако А е в 3 вълни, то тече или FLAT или Triangle.

Вълна В /Narrow, Emotional Advance/-тази вълна е най-измамната. Не напразно е известна като капанът за биковете и рая на спекулантите. Това е вълната в която най-много се бърка и необмисленото влизане по посока на тренда е най-болезнено, защото в развитието на С биват отнасяни много стопове и малко след като сте изхвърлени от пазара той тръгва във вашата посока. Тя обикновенно е много слаба технически (малък обем и наклон). При нея има непотвърждаване (non-confirmation). Ако не можете да определите в кой момент от броенето по време на корекцията се намирате, то тогава сте във вълна В. Тази вълна може да бъде между минимум 61.8% и максимум 261.8% от А.

Вълна С /Worst of bear market/-тъй като тя се явява трета вълна от корекцията е нормално да притежава повечето свойства на третите вълни. Характеризира със сила, обем и по-голям наклон. Понякога бива опостушителнa. Надеждите за възстановяване на тренда по време на А и В сега се изпаряват. Болшинството започва да губи надежда, че ще видим скоро възходящо движение. Силата и 5 вълновата им структура много често се бъркат с начало на нов тренд, което е абсолютно погрешно.
Обратно, за добрите анализатори това е най-удачната за влизане вълна и най-лесно прогнозируемата. Понеже е край на някакво движение от по-голям порядък (в случая на корекцията която може да е в позиция на 2, 4 или В) е лесна за предвиждане. Има много варианти за развитието й, но след като вече са минали А и В и знаейки зависимостите между тези 3 части (A-B-C) на корективното движение възможностите за С се свеждат до 1-2 с много голяма точност. Факта, че разпознаването й е лесно и предстоящото възобновяване на тренда я правят доста добра възможност за печалба с относително нисък риск.

Означения на вълните: вълните се разделят на два типа- импулсивни и корективни. Импулсивните вълни са по посока на основния тренд, а корективните обратно на него. Основната разлика между двата типа движения е разликата в структурата им. Импулсивните са винаги 5 вълни, а корективните 3. От съществено значение при вълновия анализ е разпознаването и определянето на различния порядък на вълните (Wave Degree).
Например, не всяка петица е част от импулсивно движение. Въпреки, че сте видели 5 вълни, това не означава, че има промяна на тренда. Петици има и във вълна А и С от корекцията.

Означения на вълните:
Три са основните типа корективни движения:
FLAT (3-3-5) - Означава се А-В-С, като А е в 3 вълни, В в 3 и С в 5.
ZigZag (5-3-5) - Означава се А-В-С, като А е в 5 вълни, В в 3 и С в 5.
Triangle (3-3-3-3-3) - Означава се А-B-C-D-E и всяка една от вълните е в тройка.

Правила на Елиът, корекции:
Възникването на петвълнов импулсен модел е индикация за посоката на дългосрочния тренд. Примерно издигащ се 5-3 модел след рязък спад на пазара ще донесе следващо покачване на цените, докато спадащ 5-3 модел след рязък скок ще доведе до падане на цените.
1. Вълна 4 няма да достигне ниво под върха на вълна 2.
2. Вълна 3, често е най-дългата, но никога не е най-късата от 5-те импулсни вълни във движението.
3. Две от импулсните вълни ще имат приблизително еднаква дължина.
4. Нито една корекционна /тривълнова/ формация няма напълно да повтори положението на предшестващата я формация.
5. Продължителноста и амплитудата на корекцията ще бъде по-голяма от тази на корекцията от по-ниско ниво.
При 5-3 модела на Елиът съществуват отклонения, които трябва да се взимат в предвид. При петата вълна може да се получи пропадане или удължаване. Появяват се диагоналните триъгълници /wedg/. Цените тръгват в посока противоположна на наклона на триъгълника. Елиът отдава голямо значение на свиващите се и разширяващите се се триъгълници. Посоката на движение след напускане на тръгълника е съшата като на вълна 2 на триъгълника.
Проблеми на вълновия принцип на Елиът.
Много аналитици смятат вълновия принцип на Елиът за несъвършен.
Причини:
1. Не съществува приемливо обяснение за 5-3 формацията. Моделът не съществува, като регулярен феномен никъде другаде в природата. Трудно е да се приеме, че нещо толкова фундаментално е необяснимо и няма други проявления.
2. Сложноста на вълната означава, че понякога е невъзможно да се прогнозират движенията на цените, могат само да се установят алтернативите и вероятностите.
3. На едни пазари принципа е по-трудно приложим отколкото на други. Например на стоковите и на Форекс.
4. На Форекс се търгуват валутни двойки, т.е. графиката може да бъде огледална, примерно USD/EUR, което няма как да стане с акциите.
5. Често е трудно да се определи правилното дъно от където да започне броенето на вълните, а така се обезмисля 5-3 структурата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

More

Forex обучение, консултации, менторство, съвети, индикатори, стратегии, роботи, анализи, сигнали.

Most Trending