Форекс профит с Ангел Стефанов и Admiral Markets

Безплатна програма за обучение на трейдъри и инвеститори http://www.admiralmarkets.bg/analytics/traders-blog/biezplatna-proghrama-za-obuchi...

Лентите на Болинджър

Въведение

Разработено от Джон Болинджър, Bollinger Bands са ленти на волатилността, поставени над и под пълзяща средна. Волатилността е базирана на стандартното отклонение, което се променя според увеличаването или намаляването на волатилността. Лентите автоматично се разширяват, когато волатилността се увеличава, и се стесняват, когато волатилността намалява. Този динамичен характер на Bollinger Bands също така означава, че те могат да бъдат използвани на различни ценни книжа със стандартните настройки. За сигнали, Bollinger Bands може да се използва за идентифициране на M-върховете и W-дъна или да се определи силата на тренда.

Bollinger Bands се състои от средна лента и две външни ленти. Средната лента е обикновена пълзяща средна, която обикновено се определя от 20 периода. Обикновена пълзяща средна се използва, защото формулата за стандартно отклонение също използва обикновена пълзяща средна. Външните ленти обикновено са определени като две стандартни отклонения над и под средната лента.

Настройките могат да бъдат коригирани в зависимост от характеристиките на определени ценни книжа или стилове на търгуване. Болинджър препоръчва да направите някои малки допълнителни корекции към множителя на стандартно отклонение. Промяна на броя на периодите за пълзяща средна също се отразява на броя на периодите, използвани за изчисляване на стандартно отклонение. Ето защо, само малки корекции са необходими за множителя на стандартното отклонение. Увеличение в периода на пълзящата средна автоматично ще увеличи използвания брой периоди за пресмятането на стандартното отклонение и ще обоснове увеличение в множителя на стандартното отклонение. С 20-дневната SMA, и 20-дневно Стандартно Отклонение, множителя на стандартното отклонение е равен на 2. Болинджър предлага увеличаване на множителя на стандартното отклонение на 2,1 за SMA с период 50 и намаляване на множителя на стандартното отклонение на 1,9 за SMA с период 10.

Сигнал: W-дъно

W-дъната са част от работата на Артър Мерил, който идентифицира 16 модели с основна форма на W. Болинджър използва тези различни W модели в Bollinger Bands, за да идентифицира W-дъна. "W-дъно" формира в низходящ тренд и включва две реакционни дъна. По-специално, Болинджър търси W-дъно, където второто дъно е по-ниско от първото, но лежи над долната лента. Има четири стъпки за потвърждаване на W-дъно с Bollinger Bands Първо, оформя се реакционно дъно. Това дъно е обикновено, но не винаги, под долната лента. Второ, има отскок към средната лента. Трето, има ново дъно в цената на акцията. Това дъно остава над долната лента. Способността да се задържи над долната лента на теста показва по-малка слабост на последния спад. Четвърто, моделът е потвърден със силен ход след второто дъно и пробиване на съпротивата.

Диаграма 2 показва Nordstrom (JWN) с W-дъно през януари-февруари 2010. Първо, цената формира първо дъно през януари (черна стрелка) и пробив под долната лента. Второ, наблюдаваме отскачане обратно над средната лента. Трето, цената пада под януарското си дъно и се задържа над долната лента. Въпреки, че дъното от 5ти февруари пробива долната лента, Bollinger Bands са изчислени въз основа на цените на затваряне, така че сигналите също трябва да се основават на цените при затваряне на пазара. Четвърто, в края на февруари обемана търгуваните акции рязко се покачи и успя да пробие над върха от началото на февруари. Графика 3 показва Sandisk с по-малъко W-дъно през юли-август 2009.

Сигнал: М-връх

M-върховете също са част от работата на Артър Мерил, който идентифицира 16 модела с основна форма M. Болинджър използва тези различни М модела с Bollinger Bands в групи за идентифициране на M върхове. Двойни върхове, модели „глава и рамене“ и диаманти представляват променящите върховете.

В най-основната си форма, M-връх е подобен на двоен връх. Въпреки това, върховете не винаги са равни. Болинджър предлага да се търсят признаци на липсата на потвърждение, когато цената прави нов връх. Това е на обратното на W-дъно. А липсата на потвърждение се случва с три стъпки. Първо, цената скача високо над горната лента. Второ, наблюдаваме връщане към средната лента. Трето, цените се движат над първия връх, но не успяват да достигнат горната лента. Това е предупредителен знак. Неспособността на втория връх да достигне горната лента показва отслабване на инерция, което може да предвещава обръщане на тенденцията. Окончателно потвърждение идва с пречупването на подкрепата или от сигнал на мечи индикатор.

Графика 4 показва Exxon Mobil (XOM) с M-връх през април-май 2008 г. Акциите на компанията се качат над горната лента през април. Имаше натиск надолу през май и след това друг тласък над 90. Въпреки, че цената се премества над горната лента в рамките на деня, тя не затваря над нея. М-върхът бе потвърден от пречупването на подкрепителната линия две седмици по-късно. Също така забележете, че MACD формира мечи разминаване и се премества под сигналната линия за потвърждение.

Графика 5 показва Pulte Homes (PHM) в рамките на възходящия тренд през юли-август 2008. Цена надвишава горната лента в началото на септември, за да се утвърди възходящ тренд. След натиск под 20-дневната SMA (средната лента), цената се премества в нов връх над 17. Въпреки този нов връх, цена не надвишава горната лента. Това е предупредителен знак. Цената счупи линията на подкрепа седмица по-късно и MACD се мести под сигналната си линия. Забележете, че този M-връх е по-сложен, защото има по-ниски реакционни върхове от двете страни на пика (синята стрелка). Този развиващ се връх формира малък модел „глава и рамене“.

Сигнал: Движение по лентите

Движения под или над лентата не са движения по само себе си. Както Болинджър ни подсказва, движения, които докосват или надвишават лентите, които не са сигнали, а по-скоро "маркери". На пръв поглед, преминаването към горната лента показва сила, а рязко движение към долната лента показва слабост. Импулсните осцилатори работят по същия начин. Свръхпокупките не са задължително бичи. Отнема сили да се достигнат нива на свръхпокупки и такива условия може да се разпрострат в силен възходящ тренд. Цените също могат да "ходят по лентата" с множество докосвания по време на силен възходящ тренд. Горната лента е на две стандартни отклонения над 20-периодната обикновена пълзяща средна. Отнема доста силен ход на цена да надвиши тази горна лента. Докосване за горната лента, което се появява след потвърдено W-дъно би било сигнал за началото на възходящ тренд. Точно както силен възходящ тренд произвежда множество маркери по горната лента, също така е обичайно цената никога да не достигне долната лента по време на възходящ тренд. 20-дневната SMA, понякога действа като подкрепа. В действителност, спадове под 20-дневната SMA, понякога предлагат възможности за дълги позиции преди следващия маркер на горната лента.

Графика 6 показва Air Products (APD) със скок и затваряне над горната лента в средата на юли. Първо, забележете, че това е силна вълна, която се счупи две нива на съпротива. Силната възходящ пробив е знак за сила, а не слабост. Лентите на Болинджър се стесниха, но APD не затвори под долната лента. Цените, както и 20-дневната SMA, се покачиха през септември. Като цяло, APD затвори над горната лента най-малко пет пъти за период от четири месеца. Прозорецът на индикатора показва 10-периодовия Commodity Channel Index (CCI). Спадове под 100 се считат свръхпродадени и се връщат на обратно, над -100 е сигнал за началото на свръхпродаден скок (зелена пунктирана линия). Таговете по горната лента и пробиването й започват възходящия тренд. Тогава CCI идентифицира търгуеми pullbacks съв спадове под -100. Това е пример за съчетаване на Bollinger Bands с моментен осцилатор за сигнали за търговия.

Графика 7 показва Monsanto (MON) с разходка по долната лента. Акциите на компанията паднаха рязко през януари с пробиване на подкрепата и затвориха под долната лента. От средата на януари до началото на май, Монсанто затвори под долната лента най-малко пет пъти. Забележете, че акцията не затвори над горната лента нито веднъж през този период. Пробива на подкрепата и първоначалното затваряне под долната лента сигнализира низходящ тренд. 10-периодовия Commodity Channel Index (CCI) е бил използван за определяне на краткосрочни ситуации на свръхкупуване. Ход над 100 значи свръхкупуване. Движение обратно под 100 сигнализира за възобновяване на низходящ тренд (червени стрелки). Тази система доведе до два добри сигнала в началото на 2010.

Заключение

Bollinger Bands отразяват посока с 20-периодна SMA и волатилност с горна и долна лента. Като такива, те могат да бъдат използвани, за да се определи дали цените са относително високи или ниски. Според Болинджър, линиите трябва да съдържа 88-89% от движенията на цените, което прави ход, извън обхвата, доста значителен. Технически погледнато, цените са сравнително високи, когато са над горната лента и относително ниски, когато са под долната лента. Въпреки това, относително високо не трябва да се разглежда като мечи или като сигнал за продажба. Също така, сравнително ниска, не трябва да се счита за бичи или като сигнал за покупка. Цените са високи или ниски, поради някаква причина. Както и при други показатели, Bollinger Bands не са предназначени да бъдат използвани като самостоятелен инструмент.Технически анализатори трябва да съчетават Bollinger Bands с основен анализ на тенденциите и други показатели за потвърждение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

More

Forex обучение, консултации, менторство, съвети, индикатори, стратегии, роботи, анализи, сигнали.

Most Trending